reshape

Illustraties (c) Sanja Stojkovic

Van 2018 tot 2021 leidde het Vlaamse steunpunt voor professionele kunsten Kunstenpunt het Europese project RESHAPE - Reflect, Share, Practice, Experiment. In dit traject onderzochten ze samen met 18 partners uit Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied, en met 39 internationale kunstenaars en kunstprofessionals nieuwe werkmodellen in de kunsten - modellen en experimenten in antwoord op de maatschappelijke uitdagingen. Belangrijke thema’s waren fairness, solidariteit, geografisch evenwicht en duurzaamheid.

Bij dit project waren ontzettend veel mensen betrokken. Kunstenaars en kunstprofessionals kwamen meermaals samen op verschillende locaties in Europa om uit te wisselen over en te werken aan organisatiemodellen en prototypes. De finale versies van die prototypes werden verzameld in een publicatie, samen met een reeks essays van internationale schrijvers die context gaven bij de tijdsgeest van dit project.

In de eindfase van het project werd ik betrokken voor de coördinatie van die publicatie. De publicatie is verkrijgbaar bij Kunstenpunt. Alle teksten en prototypes zijn online te bekijken op reshape.network.